lauantai 9. toukokuuta 2015

Edessä juoksupäiväAamulla selailin vanhoja harjoitusmuistiinpanojani. Juoksun aloittaminen on minulle vasta tuore tapaus. Aloitin juoksuharjoitukset viime kesänä. Aluksi vaikeinta oli sykkeiden pitäminen riittävän matalalla. Onneksi sain PT:ltä kunnon ohjeet maltilliseen aloitukseen.

Aloitin sauvakävelyllä ja pienillä juoksupätkillä kävelylenkin ohessa. Hesari kirjoitti viime kesänä parikin isompaa juttua maratonille tähtäämisestä. Oma juoksuohjelmani meni alussa aika lailla samassa rytmissä, kuin juttuihin haastatellut asiantuntijat sanoivat. Parin kuukauden harjoittelun jälkeen olin valmis yrittämään ensimmäistä kymmenen kilometrin juoksua kuntoilutapahtumassa.

Tavoite juoksussa oli ainoastaan juosta koko kymmenen kilometrin matka. Psyykkasin siis itseni etukäteen siihen, että keskityn ihan omaan vauhtiini ja annan muiden vikkelämpien juoksijoiden mennä omaa tahtiaan. Reitti oli varsin mäkinen, joten se toi omaa jännitystään lähtöön.

Onnistuin kuitenkin tekemään juoksun oman suunnitelman mukaan ja olin tyytyväinen. Aikakin kertoo, että maltilla mentiin. Juoksin ensimmäisen "kisakympin" aikaan 1.16 ja risat.

Kympin juostuani haaveilin juoksevani ensimmäisen puolimaratonini kuntoilutapahtumassa ennen vuodenvaihdetta. Ilmoittauduin tästä syystä Kuopiossa juostavaan itsenäisyyspäivän maratoniin, jossa puolikaskin olisi ollut mahdollista juosta. Mutta flunssa päätti toisin. Sairastuin ja jouduin jättämään kokemuksen väliin. Nyt minulla on siis varastossa mahdollisuus osallistua tämän vuoden vastaavaan tapahtumaan. Toivottavasti pysyn terveenä.

Talvi tuli ja talvi meni. Liukkaiden kelien aikaan en juurikaan juossut vaikka nastakengät itselleni ostinkin. Muutaman kerran kävin ihan vaihtelun vuoksi juoksemassa Vierumäen urheiluopistolla hallissa.

Nyt keväällä influenssa siirsi juoksulenkkien aloittamista muutamalla viikolla.

Tänään lähden kokeilemaan ensimmäistä puolikastani lappu rinnassa Kouvolan puolimaratonille. Juoksupohjat ovat sen verran heikot, että rehellisesti sanottuna hirvittää. Mutta yritän soveltaa samaa taktiikkaa, kuin ensimmäisellä kympilläni. Tarkoitus on juosta omaan tahtiin ja koko 21 km matka. Ajasta sitten viis.

Tai noh... Maali sulkeutuu kolmen tunnin kuluttua startista. Siinä on sitten se takaraja, jota tavoitella.

Vilkaisin viime vuoden tuloslistaa ja totesin, että luultavasti saan keskittyä siihen, että maltan juosta kenties hitaammin kuin muut. Mutta kukaan ei voi olla eka, jos joku ei ole vika. Joten tällä mennään.


Ylen sivuilta löytyi hyvä artikkeli siitä, miten kevään juoksulenkit on hyvä aloittaa maltilla. Ok, tämän päivän lenkki ei ihan noudata tätä suositusta.

Mutta nyt pakkaamaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti